2015. október 23., péntek

Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie (Britt-Marie var här)


  Van itt a közelben egy könyves kávézó. Csak nyáron van nyitva, szerda esténkét két órát. Ha van itthon kiolvasott, megunt könyv, elviszem, ugyanannyi régi (használt) könyvet kapok ott érte cserébe.

  Ebben a kávézóban hallottam előszür Fredrik Backman nevét. A pénztárnál ülő hölgy felkiáltott örömében, amikor meglátta a beérkezett könyvek között az író egyik kötetét. "Itt egy Backman. Ki kéri?" Azonnal akadt új tulajdonosa.  Ez kiváncsivá tett, és a következő adandó alkalommal (talán a repülőtéren) én is szert tettem egy Backman-könyvre.

  Főhőse a 63 éves Britt-Marie, aki egész életét férjének, férje gyermekeinek és a háztartásnak szentelte, mígnem kiderült, hogy a férje megcsalja. A férj ejhagyja őt, Britt-Marie kénytelen új értelmet keresni életének. A Munkaközvetítő Hivatalban tette néhány emlékezetes látogatása után (szerintem ez az egyik legjobb rész, Britt-Marie abszolút járatlan a bürökrácia berkeiben) van állása: egy ifjúsági központ (kb. mint egy napközi, csak nagyobb, 10-14 éves gyerekeknek-fiataloknak) vezetője lesz. A bibi csak az, hogy a központot, amely egy kis észak-svédországi porfészekben található, pénzhiány miatt pát héten belül be fogják zárni. Ez sok embert elrémítene, de Britt-Marie nem hátrál meg.

  Britt-Marie csetlő-botló, nagyon emberi és emberséges hős. A kis közösség életébe reményt, változást hoz. Cserébe az ő életében is elindul valami, amely új egy új szerelemhez, belső szabadsághoz vezet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése