2015. július 3., péntek

Katerina Janouch: Nyaralás (Sommarbarn)
  Az írónőnek több könyvét is olvastam már, mostanában általában krimit alkot. Ez a könyv témájában nagyon eltér az eddig tőle olvasott művektől, nem fikció, hanem személyes visszaemlékezés.

 Janouch leírja, hogyan élte az írónő boldog gyermekkorát a hatvanas évek végén-hetvenes évek elején Prágában. Szülei kutatók voltak, kritikus gondolkodású értelmiségiek. A prágai tavasz után egyre nehezebben tudtak boldogulni hazájukban: mellőzték őket a munkahelyen és lehallgatták őket otthonukban. Ezért úgy döntöttek, elhagyják az országot. Észak felé vették az irányt, és egy év dániai tartózkodás után Svédországban telepedtek le.

  Nagyon tetszett ez a személyes hangvételű könyv. Érdekes volt olvasni a prágai emlékekről, a moszkvai anyai nagymamánál töltött nyarakról. És tanulságos, elgondolkodtató volt szembesülni azzal, milyen kemény harcot kell vívniuk a kamaszoknak ahhoz, hogy beilleszkedjenek egy idegen kultúrába. Egy több hetes vidéki nyaralás során, amikor a tizenkét éves Katiának alkalma van bepillantást nyerni egy tősgyökeres svéd család mindennapjaiba, egy időre részese lehet annak az életformának, amire annyira vágyik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése