2014. április 4., péntek

Jakob Arjouni: Lecke

 Jakob Arjouni - LeckeVeletek történt már olyan, hogy márciusban találtátok meg az előző karácsonyra (még múlt év novemberében, postán) kapott ajándékokat? Ez év márciusáig még velem sem...:) Az említett, elfelejtett szatyorban volt egy csomag a férjemnek, egy a kisfiamnak, és kettő nekem. Az egyik nekem szóló ajándék ez a könyv volt. Ennyit bevezetésképpen.

A regény (eredetileg német, címe: Hausaufgaben) Joachim Linde gimnáziumi tanár egy különös napját mutatja be. Péntek van, Joachim hosszú a hosszú hétvégén kirándulni készül, lélekben már nincs is az osztályteremben. Alig tíz perc van hátra az órájából, amikor parázs vita alakul ki a diákok között. A szóváltás nem marad következmények nélkül. Lindének meg kell magát védenie a szülők és kollégái előtt. Ehhez azonban szembe kell néznie nemzete, és saját (családja) múltjával.

A könyben az a legizgalmasabb, hogy a múlt eseményeit mindig egy-egy szereplő szemszögéből mutatja be, tehát ugyanannak a történésnek több változatát olvashatjuk. Hogy mi is történt valójában? Nincs rá egyértelmű válasz. A történelmi, és személyes dilemmákat nagyon szórakoztatóan mutatja be az író.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése